Ranskalainen koulu
Koulu on olennaisesti tärkeä osa vaihto-oppilaan elämää, joten tässäpä blogipäivitys ranskalaisesta lukiomaailmasta.
Ranskan koulutusjärjestelmä on aiiiivan erilainen kuin Suomen, ja eroja on niin paljon, etten kykene edes kirjoittamaan niitä kaikkia tähän. Aloitan kuitenkin kaikkein suurimmista kummallisuuksista, joihin vaihtari törmää ensimmäisistä koulupäivistä lähtien.1. Koulupäivät ovat normaalisti tosi pitkiä, kahdeksasta iltakuuteen tai -viiteen.
2. Lukiossa on kolme "painotusta", joilla oppilaat opiskelevat. Ei ole olemassa mitään peruslinjaa, jossa opiskeltaisiin vähän kaikkea, vaan vaihtoehtoja on vain nämä kyseiset kolme kappaletta:
- L (litterature eli kirjallisuus, paljon kuvataidetta, historia-maantiedettä, ranskaa ja muita kieliä / ei ollenkaan esimerkiksi matematiikka, kemiaa, yhteiskuntatiedettä)
- S (Science eli tiede, paljon tiedereaaleja ja matematiikka / ei sisällä kuvataidetta)
- ES (ekonomiaa, yhteiskuntaoppia, matematiikkaa)
3. Tunneilla ei käytetä oppikirjaa, vaikka jokaisella sellainen on. Myöskään opiskeltavat asiat eivät yleensä liity mitenkään koulukirjan tietoihin.
4. Ei jaksojärestelmää.
Sama (aika sekava*) lukkari koko vuoden.
*Tunteja merkitään päällekkäin, toinen on parillisella ja toinen parittomalla viikolla, jotkut tunnit perutaan joka kolmannella parillisella viikolla, ja toiset joka viidennellä parillisella tai parittomalla viikolla jne. Saat pääsi sekaisin lukujärjestyksen ohjeista.
5. Ei jaksojärjestelmää = samat luokkatoverit koko vuoden
6. Opettajat laittavat oppilaat kirjoittamaan useampia aukeamia muistiinpanoja. Ja muistiinpanot eivät tule power-pointilta vaan opettajan sanelemana.
7. Jokainen kouluaine toimii eri tavalla kuin Suomessa, tässä muutamia esimerkkejä:
- kuvataide: noin joka toinen tunti kuvataidetta ja joka toinen kuvan historiaa / tekniikkaa / analysointia jne. (jotain vaikeaa ja abstraktia, josta suurin osa ei ymmärrä mitään) Kuvis itsessään on tosi vapaamuotoista ja materiaalien ja tekniikoiden käyttöä ei yleensä määrätä tehtävänannossa, vaan ne saa itse päättää.
- historia-maantiede: kyllä, nämä ovat yksi ja sama aine. Historia on samanlaista kuin Suomessakin, ehkä vähän soveltavampaa, mutta maatiede onkin sitten asia erikseen. Tähän astiset maantiedon tunnit on käytetty oman asuinkaupungin tarkastelemiseen maanviljelyn, tuottavuuden ja asutuksen kantilta.
- kielet: Kielten tunneilla on ehkä eniten yhtäläisyyttä suomen koulujärjestelmään. Paitsi, että tunneilla ei oikeastaan opiskella kielioppia. Eikä sanastoja. Siellä lähinnä luetaan ja kirjoitetaan paljon tekstejä. Ja kieliin liittyy yksi suurimmista ranskalaisen koulun ongelmista: on oppilaita, jotka puhuvat erinomaisesti vieraita kieliä, ja oppilaita, jotka eivät kykene minkäänlaiseen kommunikointiin muulla kuin omalla äidinkielellään.
- äidinkieli: Näkemykseni äidinkielestä (siis ranskasta) saattaa erota linjoista S ja ES, koska oma linjani (L, kirjallisuus) panostaa paljon ranskan opiskeluun. Kuitenkin, tunneilla luetaan paljon ikivanhoja (300-400-vuotiaita) tekstejä ja analysoidaan niitä.
- liikunta: Liikassa tehdään projekteja, jotka kestävät pari kuukautta. Nyt on meneillään akrobatia, ja meidän täytyy oppia paljon vaikeita ja vaarallisia temppuja. Mitä hankalampia temppuja, sitä enemmän pisteitä, ja sitä parempi liikunnan arvosana.
8. Kouluruoka
Erittäin hyvä ja kallis. Sisältää monta alkupala-, pääruoka- ja jälkiruokavaihtoehtoa. Ateriaan kuuluu myös suuri juustovalikoima, jogurttia, hedelmiä ja leipää. Ai niin, ja omassa koulussani ruokalaan saa yleensä jonottaa puoli tuntia, koska koulu on niin suuri. En enää koskaan valita Suomen viiden minuutin ruokajonoista.
9. Elektroniikka
Opiskelussa ei käytetä tietokoneita, luokissa ei käytetä videoprojektoreita
10. Kunnioitus
Opettajia ja muita työntekijöitä kunnioitetaan. Oppilaat eivät edes tiedä proffiensa etunimiä ja heitä kutsutaan rouviksi ja herroiksi. Ja oppilaat eivät missään tapauksessa uhoa opettajilleen, mikä esimerkiksi suomalaisessa yläkoulussa on aika tavallista.
Plussat ja miinukset:
+ Omiin luokkatovereihin tutustuu monipuolisemmin kuin Suomessa (koska sama luokka pysyy koko vuoden)
+ Ainakin omalla kohdallani ranskalaiset opiskelijat on avarakatseisempia kuin suomalaiset
+ Välitunnit on täynnä poskipusuja
+ Hyvää ruokaa
+ Opiskellaan enemmän käytännön tietoa omasta kotimaasta ja "maakunnasta" (Ranskassa alueita ei kutsuta maakunniksi)
- Pitkä koulupäivä, paljon läksyjä
- Opiskelussa ei huomioida opiskelijoiden yksilöllisyyttä ja mahdollista tarvetta apuun esim. matikassa tai äidinkielessä
- Opiskelussa ei käytetä apuna koulukirjaa tai tietokonetta
Enkun litterature-tunnit on mun lemppareita, koska meidän opettaja on aika luova näiden tuntitehtävien suhteen. Viime kerralla saatiin tehtäväksi kuvata traileri kirjasta Animal farm, siirtäen tarina toiseen kontekstiin. Alla on video meidän tuotoksesta ;)
P.S. pahoittelut virheistä tekstityksissä
![]() |
Kuvassa meidän lukion oleskelutila |
Kommentit
Lähetä kommentti